توسعۀ یکجانبۀ حمل‌ونقل، سمِّ کُشندۀ کلانشهرهاست

 

چون می‌خواهیم مشکل ترافیک را حل کنیم، مرتب حق شهروندان پیاده را می‌گیریم، مکان تعامل آدم‌ها و عرصه عمومی را هر روز تنگ‌تر می‌کنیم و آن فضایی که آدم‌ها می‌توانند در تعامل باشند را از بین می‌بریم. خانه‌ها را خراب می‌کنیم تا خیابان‌های بزرگتری بسازیم و آن‌ها که اتومبیل دارند بتوانند در خیابان‌ها تردد کنند؛ بودنِ در شهر‌ها را هر روز خطرناک‌تر می‌کنیم، بنابراین آدم‌ها از خیابان می‌ترسند. هر روز تلفات افراد را به عنوان عابرین پیاده بالا می‌بریم. در شهری مثل تهران بالای ۷۰ درصد تلفات سالانه‌اش مربوط به عابر پیاده است. از طرف دیگر با مقولۀ ماشینی‌شدن مواجهیم. در این شهر، جز ماشین چیز دیگری نمی‌بینید. ماشین بر آدم‌ها و ارزش انسان‌ها تفوق پیدا می‌کند. خودِ آدم‌ها مثل آدم آهنی‌هایی می‌شوند که هیچ حقی برای یکدیگر قائل نیستند و با ماشین حقوق هم را پایمال می‌کنند. نتیجتا ما داریم با پروسۀ خیابان‌کشی‌ها، بزرگراه ساختن، محدود کردنِ عرصه عمومی، محدودکردنِ پیاده‌رو، هر روز حقوق مردم را بیشتر از پیش تضییع می‌کنیم. عرصۀ اجتماع و زندگی اجتماعی دارد نابود می‌شود، عرصه تعاملات پایدار آدم‌ها از بین می‌رود. محیط زیست نابود می‌شود. تعداد تلفات آدم‌ها زیاد می‌شود.

ادامه

جامعه در لاك دفاعي فرو رفته است

جامعه ايران در اقصي نقاطش آمادگي تحولات عظيم را دارد، اما مشكل ما اين است كه متاسفانه شرايطي براي كنش نيست و مردم چاره اي جز نظاره گري ندارند. نخبگان هم به همين مشكل دچار هستند. دانشگاه هايي كه فعال بودند و موتور قوي داشتند، در آستانه انتخابات راكد هستند. اين نشان مي دهد كه ما جامعه را در لاك دفاعي فرو برده ايم و در عين حال انتظار داريم كه اتفاقات خاصي بيفتد.

ادامه

دولت به اندازه سیاست خارجی به سرمایه اجتماعی توجه نمی‌کند

ما در دولت قبل صرفا سرمایه اقتصادی را از دست ندادیم. خسارات زیادی در حوزه سرمایه اجتماعی و فرهنگی به کشور وارد شده است. عده‌ای به بهانه تحریم و مقابله با  دنیا سرمایه‌های اجتماعی کشور را نابود کردند.

ادامه

اسیدپاشی: محصول جاﻣﻌﺔ جنسی‌شده و مردسالار

باید اسیدپاشی و جرایم مشابه علیه زنان را محصول جامعه و ساختارهایی بدانیم که حتی خود اسیدپاش را تبدیل به قربانی می‌کند. از نظر من، عاملان اسیدپاشی هم خودشان قربانی‌اند و تشدید مجازات اسیدپاشان نشان می‌دهد که روند و علل اسیدپاشی را درست نشناخته‌ایم.

ادامه

پدیده پاشایی، فرصت، حیرت، شکاف نسلی یا رشد فرهنگ سلبریتی

«دهه شصتی‌ها در حال حاضر در سنینی هستند که به نیازهایشان اعم از نیازهای شغلی، استقلال، اجتماعی، فرهنگی و… پاسخ گفته نشده است» افزود: در واقع دهه شصتی‌ها همیشه جمعیت منتظری هستند که امید دارند صدایشان شنیده شود اما همواره صدایشان به گوش کسی نمی‌رسد.

ادامه

در میزگرد تحلیل جامعه‌شناسی مرگ مرتضی پاشایی در دانشگاه علامه

ما نسلی داریم که برآمده از انقلاب است و این نسل همچنان صدای بسیار بلندی دارد و نمی‌گذارد سایر صداها شنیده شود. اما الان نسلی داریم که می‌خواهد سبک زندگی متفاوتی داشته باشد و آداب و گرایش‌های خود را در برابر نسل دیگر که مسلط است نشان دهد و این کار را در خیابان‌ها به رخ می کشاند.

ادامه

مانور منتقدان اعتدال در غياب حاميان؛ بررسي چرايي رکود سياسي

رکود و فترت اين روزهاي سياست کشور شايد فرصت مناسبي است براي نگاهي دوباره به سياست روز ايران. اين روزها کشور، درگير سياست خارجي است و شايد همين مساله سياست داخلي را به خوابي احتمالا موقتي فروبرده است.

ادامه

چرا مردم از دریافت یارانه ها انصراف ندادند؟

یک تحلیلگر مسایل اجتماعی با اشاره به دلایل عدم انصراف مردم از دریافت یارانه، گفت: امروز مصالح جمعی، حتی در میان خود مسوولین، در حداقل است. وقتی به جای اینکه مسوولین در همه رده ها و همه قوا، متوجه خطراتی که کشور را تهدید باشند، دنبال منافع گروهی خودشان هستند، از مردم چگونه انتظار دارند که به مصالح جمعی بیندیشند؟

ادامه

كودكان قرباني خشونت والدين

ميزگردي درباره علل و ريشه هاي فرزندكشي در ايران

کودک کشي يکي از انواع جنايت هاي خانوادگي است که افکارعمومي را به شدت تحت تاثير قرار مي دهد. سال گذشته چند مورد فجيع از اين جنايت ها به وقوع پيوست و در رسانه ها منعکس شد. قتل دو پسر چهارساله به دست پدرشان بعد از جدايي والدين از يکديگر بيشترين بازتاب ها را به همراه داشت. در هفته جاري نيز مردي در استان خوزستان دو کودک يک ساله خود را به دليل اختلافاتي که با همسرش داشت زنده به گور کرد. براي بررسي عوامل، ريشه ها، انگيزه ها و راهکارها در اين معضل ميزگردي را با همت فاطمه دانشور – عضو شوراي شهر تهران- برگزار کرديم. دکتر سعيد معيدفر، دکتر مرضيه ابراهيمي و دکتر کاووس آيينه نگيني – مشاور کميته اجتماعي شوراي شهر تهران- در اين ميزگرد نظرات خود را مطرح کردند. 

ادامه

بررسی وضعیت آسیب‌های اجتماعی پس از انتخابات خرداد 92

در کافه‌خبرآنلاین مطرح شد؛ در سال ۹۳ آسیب‌هایی با شادی آنی بیشتر می‌شود/ خانواده؛ در معرض سونامی‌های خطرات

هشدارهای یک جامعه‌شناس، یک آسیب‌شناس و یک مددکار اجتماعی درباره آسیب‌های اجتماعی در وضعیت موجود.

پنجشنبه 14 فروردین 1393

ادامه