زمینه‌های فروپاشی اجتماعی را فراهم کرده‌ایم، جامعه را در بن بست راه حل‌ها می‌بینم

سعید معیدفر، جامعه شناس: چند سالی بود که هرگاه از سعید معیدفرِ جامعه‌شناس در باب مسائل اجتماعی می‌پرسیدند، به کنایه می‌گفت «ما مساله‌ی اجتماعی نداریم و توهم مساله داریم؛ چون هیچ پیمایش درستی در این مورد انجام نمی‌شود». ولی ما پیمایشی در دست داشتیم که محصول سال 95 بود و البته، ممکن بود نتایجش تا … ادامه

خطر فرسایش سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی

گفت‌وگو با دکتر سعید معیدفر درباره کاستی‌های مواجهه مدیریت جامعه با مشکل معیشت و گسترش کرونا به‌عنوان دو مشکل بزرگ اجتماعی در ایران فهیمه طباطبایی_خبرنگار سعید معیدفر، جامعه‌شناسی است که رک و بی‌پرده سخن می‌گوید. این جامعه‌شناس در گفت‌وگو با همشهری به ریشه‌یابی علل ضعف عملکرد در مدیریت بحران کرونا و اثرپذیری این ناکارآمدی از … ادامه

شکاف جامعه و نهاد سیاست/ طبقه متوسط محافظه کار شده است

برخی مقاومت‌ها در برابر اجرایی شدن حقوق شهروندی را نتیجه شکاف بین نهاد سیاست و جامعه می‌دانند و معتقدند بسترهای لازم برای کنشگری جامعه و نهادهای مدنی آن فراهم نیست و در خود مردم هم نوعی ناامیدی ایجاد شده است.

ادامه

چرا “دختران” فریب می‌خورند؟

دلیلِ فریب‌خوردنِ زنان با وعده‌هایی همچون ازدواج به ورود متاخرتر آن‌ها به صحنه جامعه مربوط است. آن‌ها بسیاری از زیرکی‌ها و زیروبم‌هایی که مردان زودتر از آن‌ها آموخته‌اند را هنوز یاد نگرفته‌ و ممکن است در معرض سوءاستفاده قرار بگیرند. در تحلیلِ فریب خوردنِ زنان نوعِ نگاهِ جنسیتی به آن‌ها در درجه اول اهمیت دارد؛ این نگاه در مورد زنان وجود دارد که وجهِ جنسی آن‌ها امتیاز آن‌هاست و لاغیر

ادامه

افزايش سطح انتظار زنان از خودشان

معیدفر در تبیین افزایش طلاق میان زنان جوان و همینطور کاهش ازدواج در دختران، به چند نکته‌ي مهم اشاره دارد. او در گفتگو با «همشهري ماه » از بالا رفتن سطح انتظار زنان از خودشان و طلب یک رابطه‌ي برابر با آقایان در نقش های اجتماعی مي‌گويد و به ذهنیتي در سیاستگذاری‌های کشور اشاره مي‌كند که هنوز تمایل به حفظ رابطه‌ي نابرابر میان زنان و مردان دارد. به اعتقاد او این موضوع باعث شده میزان طلاق در زنان جوان بالاتر برود و از آن طرف شاهد باشیم خانم‌ها با این ذهنیت که ورود به زندگی مشترک ممکن است موانعی برای رشد و ارتقای آنها ایجاد کند، به نحوی تجرد را اختیار کرده باشند

ادامه

عزم جدی برای مقابله با آسیب های اجتماعی در کشور وجود ندارد

به نظر نمی رسد مردم نیز عملاً سخنان مسئولان در برخورد با آسیب های اجتماعی را باور کنند. وقتی مردم اظهارات مسئولان را باور می کنند که ابتدا احساس کنند یک پیام واحد از سوی حاکمیت و مسئولان ارسال می شود، و در این صورت است که مردم احساس می کنند مسئله، شوخی نیست و بلکه جدی است و یک اراده  همه جانبه از سوی حاکمیت برای مبارزه با آسیب های اجتماعی وجود دارد.

ادامه

باید به شهروندان اجازه ايجاد كنش اجتماعی داد

ما در ادارات، دانشگاه‌ها و… سعی در جداکردن افراد از هم داریم. در شهر کاری کرده‌ایم که خیابان‌ها شلوغ‌تر از پیاده‌روها و مراکز عمومی است. اینها همه ضداجتماعی و ضدمشارکت است. اتفاقا در جوامع پرشور که دارای کنش جمعی‌اند، مراکز عمومی را به‌شدت تقویت می‌کنند. جاهایی که افراد می‌توانند با هم‌بودن را تجربه کنند، آنها را پررونق‌تر می‌کنند. اما ما هر روز پیاده‌روها را باریک‌تر و خیابان‌ها را عریض‌تر می‌کنیم.

ادامه

شهر بی‌هویت، شهر بی‌دفاع

وضعیت اجتماعی شهرهای ایران خصوصاً تهران گرفتار بحرانی است که هنوز جدی گرفته نشده و چشم‌انداز قریبی برای برون‌رفت از آن دیده نمی‌شود. یکی از دلایل مهم کالایی‌شدن شهر و گسترش پدیدۀ شهرفروشی فقدانِ هویت‌های جمعی و محلی در شهرها است. موضوعی که خصوصاً در چهار دهۀ اخیر شدت گرفته و از قدرت مقاومت شهروندان در برابر تغییرات منفی و ضد حیات اجتماعی کاسته است.

ادامه

ارزیابی جامعه شناختی ماجراي ژوله- حيايي

بررسي ابعاد جامعه‌شناسي ماجراي ژوله- حيايي

سال 88 كه همه با آن آشنا هستند و نياز به بازگويي ندارد.  اما سوال اينجاست كه چرا تا دري به تخته مي‌خورد مردم دوباره آن خاطرات را زنده مي‌كنند و مي‌خواهند جناح‌بندي كنند؟ درست است كه آن اتفاقات هنوز مثل آتشي زيرخاكستر مانده‌اند و بعد از 6 سال هنوز تغييري نكرده است، اما چرا در شرايط مختلف، بهانه‌اي دست مي‌دهد تا اعتراض‌ها سرباز كنند؟ داستان فوت مرتضي پاشايي را هنوز فراموش نكرده‌ايم، داستان شهداي غواص هم بعد از آن مويد اين نكته است كه اعتراض‌ها در نهانخانه دل مردم مانده و تا بهانه‌اي دست مي‌دهد، بيرون مي‌آيند و خودي نشان مي‌دهند.

ادامه

لزوم بازنگری در شیوه‌های آموزشی در مدارس

يك آموزش و پرورش مدرن تعامل‌محور و دانش‌آموز محور است. در بعضي از موارد شاهد هستيم كه دانش‌آموزان در بعضي از حوزه‌ها از نظر اطلاعات از معلمانشان پيشي گرفته‌اند و دليل اين مساله اين است كه آنها در دنياي عظيمي از اطلاعات به سر مي‌برند. ديگر دوراني كه معلمان بيشتر از دانش‌آموزان مي‌دانستند و بايد دانش‌آموزان مطلبي را از معلمان ياد مي‌گرفتند به سر آمده است.

ادامه